Замърсяването намалява, но ЕК ни плаши със съд 21 общини ще си

...
Замърсяването намалява, но ЕК ни плаши със съд 21 общини ще си
Коментари Харесай

610 млн. лева за по-чист въздух в 21 общини, през април ясно коя колко взема

Замърсяването понижава, но Европейска комисия ни плаши със съд
21 общини ще си поделят 610 млн. лева, с парите би трябвало да обезпечат по-чист въздух за хората, живеещи там. Средствата идват по стратегия “Околна среда ”.

484,177 млн. са за Русе, Пазарджик, Асеновград, Шумен, Хасково, Пловдив, Бургас, Плевен, Ловеч, Димитровград, Несебър, Враца, Смолян, Горна Оряховица, Велико Търново, Видин, Монтана и Кърджали. Други 126,7 млн. отиват при София, Перник и Благоевград. Оценката на подадените планове ще завърши до 21 април и тогава ще е ясно коя община какъв брой пари взема.

Със средствата ще се подкрепя промяната на печките на дърва и въглища с екологични други възможности - климатици или термопомпи, уреди на пелети или различен тип дървесна биомаса, свързване към топлопреносната мрежа. Енергийно небогати семейства, които желаят да си инсталират термопомпа въздух - въздух и имат къща, която им е главно жилище, могат да сложат и фотоволтаик за лично ползване с оптимално позволена мощ от 4 kW.

През първата половина на тази година се чака да бъдат пуснати и 105 млн. за зелена инфраструктура в градска среда, която да улавя фини прахови частици и да пречиства въздуха по натурален път.

Целта на всички вложения е да се обезпечи здравословна и по-качествена среда за живот и излизане от наказателната процедура против България, показват от екоминистерството.

Страната ни съумява да понижи замърсяването - да вземем за пример междинните равнища на фини прахови частици от 1 ноември 2022 до 31 март 2023 година са по-ниски спрямо предходния отоплителен сезон като се изключи два квартала в София - “Хиподрума ” и “Младост ”.

Въпреки това Еврокомисията продължава с наказателните процедури против България и други страни за мръсния въздух и повторната приложимост на отпадъците. И в случай че няма резултати, идната стъпка е Брюксел да съди България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР